Difference between revisions of "Radiotaajuuskirja/156,800 MHz"
(→Mayday-mayday-mayday -hätäkutsu ja -sanoma: Korjattu vuosiluku) |
m (1 revision imported) |
(No difference)
|
Latest revision as of 21:18, 17 December 2019
156,800 MHz on meri-VHF-radiopuhelinten kanavan numero 16, hätäpuhekanavan, taajuus. Järjestelmän kanava numero 70 on digitaalinen taajuus, jolla lähetetään DSC-järjestelmässä vain tekstiviestejä pakettiradiona, joten sillä ei saa puhua, vaan ainoastaan lähettää distress-viestejä.
Contents
Mayday-mayday-mayday -hätäkutsu ja -sanoma
Mayday-mayday-mayday on hätäkutsu, jolla avuntarvitsija pyrkii joko saamaan yhteyden mahdollisiin auttajiin ja pelastajiin. Mayday on alunperin ranskankielisestä ilmaisusta venez m'aider, muotoutunut puheradioliikenteen kutsu. Sähkötyksellä vastaava kutsu on SOS, ... --- ... ,jota käytetään lennätinliikenteessä.
Kutsu äännetään kuin toukokuu, May, englanniksi ja päivä, day, englanniksi, yhdessä tai vappu, May Day.
Kutsun kehitti lontoolaisen Croydonin lentokentällä toiminut Frederick Stanley Mockford (8. joulukuuta 1897– 1. maaliskuuta 1962 <ref>http://www.66squadron.co.uk/biogs/mockford.htm</ref>) vuonna 1923, joka vahvistettiin 1927 Washington D.C.:ssä pidetyn the International Radiotelegraph Convention of Washingtonin tuloksena. Yleensä englannin kielen mukaan äännettävän mayday:n ranskankielinen alkuperä perustuu siihen, että lontoolaisella Croydon airportilla oli lentoliikennettä Ranskan pariisilaisen Aéroport de Paris-Le Bourget:n kanssa.
Mayday-mayday-mayday:n jälkeen avuntarvitsija antaa heti jatkoksi tarkentavia tietoja, kuten aluksen tunnuksen, sijainnin ja hädän laadun. Mikäli kutsu ei tavoita pelastajaa, vaan jonkun muun, tämä muu on velvollinen välittämään hätäkutsun edelleen mahdolliselle auttajalla tai pelastajalle.
Mayday relay-kutsua käyttäen välitetään Mayday-mayday-mayday-kutsu edelleen sille, jolle kutsun alkuperäinen antaja olisi halunnut sen menevän. Välitettäessä Mayday-mayday-mayday-viestiä ilmoitetaan kutsun alkuperäinen lähettäjä ja oma tunnus sekä alkuperäisen viestin sisältö.
Seelonce mayday tarkoittaa viestiä, jossa ilmoituksen antaja haluaa, että muut lopettavat radiolähettämisen ja antavat kanavan kokonaan asianomaisen käyttöön.
Pan-pan -pikaliikennekutsu ja -sanoma
Pan-pan on hätäkutsun kaltainen kutsu, jolla ilmoitetaan uhkaavasta tilanteesta, joka voi muuttua välitöntä apua edellyttäväksi hätätilanteeksi.
Sécurité -turvallisuussanoma
Sécurité on enintään minuutin muttainen ilmoitus kanavalla 16 olosuhteesta, josta voi muodostua uhkaava tilanne tai vaaratilanne.
Routine - muuta kutsut ja sanomat
Kanavalla 16 kaikki muu liikenne, joka ei hätä-, pika- tai turvallisuusliikennettä, on muuta liikennettä, englanniksi routine, rutiiniliikennettä. Kanavaa 16, milloin sillä ei liikennöidä hätä-, pika tai turvallisuusliikennettä, käytetään yleisnä kutsukanavana muille kanaville, työkanaville, siirtymiseksi, joita voivat olla vasta-asemien tyyppien mukaan määriteltynä alusten väliset yleiset aluskanavat, erityiset alukanavat kansalliset huvivenekanavat, kansalliset kalastusaluskanavat, alusten sisäiset kansikanavat, alusten ja rannikkoasemien väliset rannikkoasemakanavat.