Radiotaajuuskirja/kutsukanava

From Radio Amteur Station OH5BZR - WIKI
Revision as of 12:31, 23 September 2015 by https://fi.wikibooks.org/wiki/Luokka:Radiotaajuuskirja>Komea käyttäjä (l)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Kutsukanava on kanavaksi vakioitu aallonpituus tai toisin ilmaistuna taajuus, jolla haetaan yhteys vasta-asemaan.

Amatööriradiopuhelimet

Kahden metrin aaltoalue

Citizen's band -radiopuhelimet

Asemien välinen keskustelu voidaan käydä toisella taajuudella yhteisestä sopimuksesta ja vapauttaa kutsukanava muille käyttäjille. Lyhytaaltoradiopuhelimissa yleinen kutsukanava oli kanava numero 7. Nykyisissä citizen's band -radiopuhelimissa yleinen valmistajien pikavalintanäppäimillä joissain radiomalleissa osoittama kutsukanava on kanava numero 9 ja raskaalla maantieliikenteellä kanava numero 19. Yhdysvaltalaisissa citizen's band -radiopuhelimissa ei ole taajuusmodulaatiota niin kuin eurooppalaisissa, joissa on nykyään molemmat. Missään citizen's band -radiopuhelinta edeltäneessä PR-27 -radiopuhelimessa ei ole laajuusmoduloituja kanavia. Citizen's band - ja PR-27 -radiopuhelimia edeltäneissä LA-radiopuhelimissa voi olla laajuusmodulaation lisäksi myös taajuusmodulaatio. LA-radiopuhelimet eroavat siten PR-27 - ja CB-radiopuhelimista, että niiden sallittu lähestysteho, mikäli ovat määrättyä päivämäärää aikaisemmin maahantuotuja, sallitaan edelleen 4 W:n lähetystehon asemesta 5 W:n lähetysteho.

Aikoinaan lyhyaaltoradiopuhelimissa hätäkutsukanava oli alfakanava 11A, jota ei ollut enää PR-27 -radiopuhelimiessa eikä ole nykyisissä citizen's band -radiopuhelimissa.

Aikaisemmin on vesiliikenteen kutsukanavana käytetty LA-, PR-27- ja CB-kanavaa 16.

Suomalaiset metsästysradiot (RHA68)

Suomessa metsästysradioissa, joissa suurimmat sallitut lähetystehot ovat yleensä 5 W, mutta joillain kanavilla 15 W liikkuvalle asemalla ja 25 W muille asemille, käytetään RHA68-kanavaa numero 16 kutsukanavana. Sen sallitut lähetystehot ovat 15 W liikkuvalle asemalla ja 25 W muille asemille.

Meri-VHF -radiopuhelimet

Vesiliikenteessä yleinen hätä-, turvallisuus- ja kutsukanava on 16. Tätä hätäkutsukanavaa käytetään myös yleisenä kutsukanavana siksi, että hätäkanavaluonteensa vuoksi yleensä kaikki kuuntelevat sitä. Alusten välisessä puheradioliikenteessä voidaan kutsukanava 16:sta siirtyä työkanavalle 77, 72, 8 tai 6.

Radiotaajuuskirja/kutsukanava