Radiotaajuuskirja/liikennevastaanotin

From Radio Amteur Station OH5BZR - WIKI
Jump to: navigation, search

Liikennevastaanotin on radiovastaanotin, jolla voidaan vastaanottaa yleensä kaikenlaisia radiolähetteitä, yleensä ainakain taajuusmoduloitua, laajuusmoduluitua tai yksinauhalähetystä. Liikennevastaanottimia on käytetty radiolähettimien rinnalla silloin, kun radiolähettimessä ei ole samassa vastaanotinta sekä radiolähetinasemien lähetteiden valvontaan. Liikennevastaanottimia käytetään myös maailmanradiota kehittyneempänä vastaanotintyyppinä vastaanottamaan yleisradiolähetyksiä.

Erityisesti aikaisemmin liikennevastaanottimen kaltainen radiovastaanotin oli skanneriradio, jonka erikoisuus oli siinä, että se kykeni siirtymään liikennevastaanotinta nopeammin kanavalta toiselle itsestään. Liikennevastaanottimessa, jolla kuunnelttiin yleensä ennakkoon oletettuja taajuusalueita, ei skannausnopeus ollut yhtä tärkeää kuin skanneriradioissa, joita käytettiin laajojen alueiden lähetteiden löytämiseen ja vastaanottamiseen. Liikennevastaanotinten skannausominaisuuksien kehityttyä, liikennevastaanottimen ja skanneriradion ero on pienentynyt.

Liikennevastaanottimen päinvastoin kuin radiolähettimen, saa luovuttaa henkilölle, jolla ei ole halutulle taajuusalueelle sopivaan radioon tarvittavaa pätevyystodistusta radioaseman hoitamiseksi, koska liikennevastaanotin ei lähetä mitään, vaan ainoastaan vastaanottaa. Näin ollen liikennevastaanotin on hyvä tapa vielä toistaiseksi HAREC-A - tai HAREC-B -pätevyyttä hankkimattomalle tutustua amatööriradioliikenteeseen tai SRC- tai LRC-pätevyyttä hankkimattomalle tutustua meri-VHF-liikenteeseen.

Liikennevastaanottimella voi kuunnella myös vapaiden pätevyystoodistusta, lähetyslupaa ja radiotaajuusmaksua edellyttämättömien raidioiden, kuten PMR446- tai Citizen's Band -radioiden liikennettä.

Radiotaajuuskirja/liikennevastaanotin